Szabadúszók vs munkavállalók - mi lesz ezután?

Nagy-Józsa Dorottya ACC Nagy-Józsa Dorottya ACC today 2020-03-30 label munkaerőpiac, munkahely, munka, covid

A szabadúszóké a jövő. Ez volt a paradigma, ami az elmúlt három-négy évben fokozatosan erősödött. Mi lesz most, hogy fejre áll a munkaerőpiac?

Szabadúszó körökben az első, ami végigharapózott, a pánik. A pánik, hogy "vissza kell menjünk dolgozni". A szabadúszó az, akinek ha nincs munkája, nincs bevétele. Ha bedől az ügyfél, bedőlsz Te is. Már olvasni olyan eszmefuttatásokat, hogy a COVID hozza el a szabadúszók végét, most majd mindenki saját bőrén tapasztalja, hogy milyen kényelmes munkavállalónak lenni. Igen, lesznek elbocsátások, de még mindig sokkal jobb sanszod van a financiális túlélésre, mint freelancerként.

Szerintem ezek az eszmefuttatások tévednek. 

Egy ekkora krízist nem (csak) az egyén oldaláról érdemes vizsgálni. Sokkal inkább bújjunk most egy pár percre a piac bőrébe. 

A reccsent iparágakban, és az azokat közvetlenül kiszolgáló szektorokban a cégek jelentős hányada csődbe fog menni. Előtte, és a többi iparágban, amit a szimpla fogyasztáscsökkenés fog dönteni, mi fog történni - mi történik ma is? Leépítések. Emiatt ezrek kerülnek az utcára, visszajön a munkanélküliség időszaka. Hogy ez 10- vagy 20+ százalék lesz, arról megoszlanak a vélemények, a konkrét számot nyilván nem tudja még senki sem.

A szabadúszók egy részének rémálma teljesül, nullára redukálódik a munkája, így a bevétele, úgyhogy elkezd munka után nézni. Így a munkanélküliek és a szabadúszók keverednek majd, és mindketten a pályázók soha ilyen bőnek nem látszó halmazába fognak sorolódni. 

Na de miért következik ebből, hogy a szabadúszóknak leáldozott?

Szerintem semmiből, sőt. 

Azok a cégek, akik már most úgy épülnek fel, hogy szabadúszók hálóját tartják össze, minimális alkalmazottal futva, virtuális irodákban, megússzák leépítés nélkül. Sőt, a legtöbben csőd nélkül. Miért? Mert minimális költségen tudnak működni. A válság végeztével meg szépen lassan vissza tudnak duzzadni anélkül, hogy a struktúrájukat érdemben át kellene alakítani.

Azok a cégek viszont, akiknek magasak a fix költségei, alacsony a likviditásuk, leépítenek, egy részük meg bevétel híján csődöt jelent. 

Ergo piac szinten a hálózatot összefogó szervezetek maradnak fenn, és lesznek belőlük azok az esettanulmányok, amelyeket majd húsz év múlva a legmodernebb egyetemeken oktatni fognak. A leendő COVID utáni vállalkozói réteg meg országtól függetlenül abban lesz motivált - jobban mint valaha -, hogy olyan modellt rakjon össze maga alá, amely bármit túlél. Akár egy olyan pandémiát, amelynél hónapokra egyszerűen lekapcsolják a piacod. Függetlenül attól, hogy tojást árulsz vagy kerítésfestést. 

Mert ehhez, hogy ezt túléld, már nem elég egy agilis szervezet a szó legnemesebb, eredeti értelmében (abban, ahogy még a régi szép időkben társalkodónőt kerestek az újságok negyedik oldalán, nem cégekre aggatták gyakran igazán érdemtelenül :) ).

Ahhoz egy olyan szervezetre van szükség, amely nemcsak a piaci változásokra tud reagálni, hanem képes túlélni akkor is, ha a piacot lekapcsolják.

Aztán fel. Aztán le. Aztán fel.

Hogy fogják ezeket hívni? Nem tudom. De egy évet se adok neki, és meglesz rá a terminológia. 

Megosztom

Ajánlott cikkek

Ne egyenként ugord a hibrid dimenzióit!

Öhm? Merülhet fel a kérdés benned, a címet olvasva. Hogy minek a micsodáját ugorjam ne egyenként?

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-01-23

Válsággőg?

Van egy új jelenség pár hónapja a piacon, ha sokat beszélgetsz vezetőkkel, biztosan szembejött már.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2022-12-04

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel