Rövid leírás

A team coachingon nem ülünk a tábortűz körül, nem iszunk (#truestory), nem bowlingozunk, nem lőjjük egymást festékpatronokkal. Ehelyett professzionális coaching módszertan segítségével összerakjuk magát a csapatotokat.

A szakirodalom nem egységes abban, hogy mit tekint team coachingnak, négy definíciót szoktunk legtöbbször használni:

 

Clutterback 2009: Olyan beavatkozás, aminek célja a tanulás, annak érdekében, hogy a csoport vagy team kollektív képessége és teljesítménye növekedjen. A team coaching mindehhez az alábbi coaching alapelveket alkalmazza: támogatott reflexió, elemzés és motiváció a változásra.

 

Hackman 2005: A team coaching egy vezetői cselekedet: közvetlen interakció a csapattal azzal a szándékkal, hogy a csapattagok kollektív erőforrásait koordináltan és a feladatnak megfelelő módon segítsük felhasználni annak érdekében, hogy el tudják végezni a csapat számára kijelölt feladatot.

 

Goldberg, 2003: a team coaching oly módon segíti elő a csapatok hatékonyságát, hogy valós idejű (a csapatmunka közbeni), praktikus, akciótanuláson alapuló beavatkozásokkal azonnali és egyre jobb eredményeket generál.

 

Mintzberg, 2009:  olyan megközelítés, amely elősegíti, hogy a menedzserek saját tapasztalataikra tudjanak reflektálni, és egymástól tudjanak tanulni oly módon, hogy önmaguk is fejlődnek, miközben mindez a szervezetet is előmozdítja.


A team coaching célja, hogy az azonos célért, a coaching kívül is együttműködő team működését segítsük. Nem csapatépítés, nem fogunk inni, mégis jobb lesz utána. Ha a teamcoach jól végzi dolgát, a felszínre kerülnek azok a működési nehézségek, hatékonytalanságok, amelyek eddig akadályozták a teamet. A mi dolgunk, hogy ezeken átsegítsük a csapatot, a munkát pedig ti fogjátok elvégezni. 

Egy teamcoaching folyamat nagyon változó hosszúságú lehet, ha muszáj lenne sztenderdeket megfogalmazni, akkor azt mondanánk, hogy 3x4 óránál kevesebbre biztos nem vállalkozunk. 


Többre igen. 


A coach team coachingban is a co-creation-re törekszik (szépen beszéljük a magyart, igen :) ), azaz a team és a coach együtt alakítja az adott alkalmakat, a coach az adott helyzet szükségét felismerve reagál, és tekeri a kormánykereket. Diagnosztikai interjú biztosan megelőzi ezt a folyamatot is, ezt nem fogod megúszni. 


Action Learning Team Coaching


Az Action Learning egy bevált módszertan, amely sokak szerint módszertanilag nem is köthető a teamcoaching alá. Szerintünk sem, mégsem tudunk neki jobb helyet, mint itt.

 • Képzeld el, hogy van egy munkához köthető kérdésed, problémád, helyzeted, amiben megoldást keresel.

 • Képzeld el, hogy nem egyedül kell kitalálnod, hanem van egy csoport – akik számára vagy ismerős ez a helyzet, vagy nem.

 • Ők nem tanácsot adnak, hanem kérdeznek, visszajeleznek, gondolatokat osztanak meg.

 • Egy teamcoach segíti, hogy meghatározd a célod, a csapat pedig megfelelően segít téged ennek elérésében – és ezáltal képes leszel megoldani a problémádat.. 

Miért jó ez a módszertan?

Gyakorlatias, gyors és direkt hasznot hoz a résztvevőknek, nem (csak) indirekt módon épülnek be a tapasztalatok a működésbe.

 • Résztvevőként fejleszted magad és mások fejlődésében is aktív szerepet játszol

 • A fejlesztés során azonos csoporttal dolgozol – csapatépítésnek sem utolsó

 • Saját coaching szemléleted fejleszted, ami vezetőként kimondottan értékes

 • Tágítod a gondolkodásmódod – megismered egy adott helyzet sokféle olvasatát

 • Aktuális, fontos témákkal dolgozol, így nem kérdés, hogy a program végeztével használod-e

 • 90% gyakorlat – elméletet csak kiegészítésként fogsz hallani, ha a témához szükséges

 • Lehet cégen belül,  vagy akár nyílt csoporttal is Action Learninget tartani

Mire van szükség?

 • 5-7 elkötelezett résztvevőre, akik a teljes folyamat során vállalják, hogy jelen lesznek. A résztvevők azonos szinten lévő munkatársak, de legalábbis nem egymás beosztottjai

 • Egy team coachra – ez a mi dolgunk.

 • Egy indító alkalomra, ahol a módszertan kevés, de annál fontosabb alapszabályát, a kérdezés és a visszajelzés technikáját fejlesztjük.

 • Alkalmanként 1-3 témagazdára a résztvevők közül

 • Fontos, releváns, valóban megoldandó témákra, amiért a témagazda valóban felelősséget vállal

Az Action Learning a probléma megoldásáról (akció) szól. Egyéni nehézségek megoldása csoportos módszertannal, a csapat együttműködésével, miközben minden résztvevő fejlődik.

Group coaching, csoportos coaching:


A csoportos coaching, group coaching résztvevői nem egy team tagjai a való üzleti életben. Lehetnek egy cég külön részlegeinek tagjai, vezetői, de nem is kell, hogy feltétlen azonos cégből kerüljenek ki.  A csoportban egyéni kérdésfeltevéseiket akarják jobban megérteni és azokra megoldást találni. Mindezt a coaching módszertanával teszik, ahol nemcsak a coach kérdez, tükröz, támogat, konfrontál, hanem hasonlóképpen akár a csoport valamennyi tagja. A csoportos coaching így egy olyan fejlesztési eszköz, amely az egyéni fejlesztésre törekszik - a csoportdinamikát kihasználva. Ha a tagok egy cégből kerülnek ki, akkor ettől függetlenül természetesen csapatépítő hatással is rendelkezik - megint csak alkohol, és sárban ugrálás nélkül. :) 


ha minden jól megy mi az eredménye?

power_settings_new Asztalra tesszük, és megdolgozzuk az elakadásaitokat.
power_settings_new Hatékony együttműködésre lesztek képesek.

Kapcsolódó cikkek

Jégen nem rángatjuk a kormányt

Többen kérdeztétek, miért nem jelentkeztünk már egy ideje videós tartalommal. Sokat gondolkodtunk, hogy kitegyük-e egyáltalán ezt a Check In-t, de végülis győzött Jasper :) Nem megszokott formátum a kényszer home office-ra való tekintettel, de továbbra kertelés és bullshitelés nélkül... Ahogy megszoktátok.

Jasper Gábor Jasper Gábor today 2020-04-04
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel