Kamu nyitottságtól, csak kamu fejlődést várhatsz

Bezerédy Herald Balázs ACC Bezerédy Herald Balázs ACC today 2019-11-01 label önismeret

Nyitottság. A legtöbbször hallott felajánlás az ügyfeleimtől.

Legyen szó egy tréningről, ahol a bemelegítés keretében megkérdezem, hogy mit adsz ma a csoportnak, vagy akár coachingról, amikor arra szerződünk, hogy hogyan leszünk ma jelen az ülésen. Ugye Te is ezt szoktad mondani ilyen helyzetekben? (Vagy más szavakkal: figyelem, aktív jelenlét, stb.)

Komolyan veszem a nyitottságodat, de mit is jelent ez valójában? Valakinek azt, hogy meghallgat másokat. Valakinek csak annyit hogy, nem beszél addig, amíg mások beszélnek. És van, aki tényleg be tud fogadni új, akár elsőre nem tetsző gondolatokat és hagyja, hogy azok hassanak rá.

Ha Te is komolyan veszed, akkor nem fogod csak úgy ígérni a nyitottságodat. Mert valójában nagyon nem egyszerű nyitottnak lenni. Az agyunk alapvető céljával ellentétes törekvés a nyitottság. Miért is?

Mert az agyunk arra van kitalálva, hogy harmonizálja a szervezet, benne az agy működését. Béke legyen és nyugalom, amikor csak lehet. Ezt szolgálják egyes érzéki csalódások, a túl szépre, vagy csúnyára elhomályosuló tekintet, a várt mintázatok mentén torzuló észlelés és minden tudati ellentmondást csökkentő mechanizmus, azaz kognitív disszonanciai redukció (például, amikor elmész nyaralni, és beszámolsz az élményeidről, akkor sokkal gyakoribbak a pozitív beszámolók, mint a negatívak. Hiszen Te választottad az úticélt, a pozitív énképeddel összhangban, jó döntést kellett hozzál. A jó döntés igazolásának belső igénye felerősíti a pozitív élményeket, és csökkenti a negatívok jelentőségét). Ha mégis nyitottan, elfogulatlanul szeretnél valamivel szembenézni, akkor az a valami belerondíthat a belső békédbe. Olyan felfordulást csinálhat, ami után nem könnyű újra rendet rakni. Időbe és munkába telik. Cserébe viszont olyan rendet tehetsz, ami valahogy jobb, megbízhatóbb. Ez a nyitottságnak köszönhető új rend még nem tanulás, legalábbis nem az a fajta tanulás, amire coachként törekszünk - erről még egy kicsit később - viszont nélkülözhetetlen feltétele a tanulásnak.

Ha Te is komolyan veszed a felajánlásod, akkor legyél magaddal őszinte.

Ha éppen egy megbeszélésről érkezel egy coaching ülésre, ahol a főnököd felhúzott, megsértett, vagy csak valami nagyon kritikus témán dolgoztatok, ne mondd, hogy nyitott vagy. Ha érzelmileg felfokozott állapotban vagy, nem leszel nyitott, mert az elméd éppen azon dolgozik, hogy a már meglévő konfliktust elcsendesítse. Újat még nem szívesen fogad be.

Ha nem bízol abban, akinek nyitottságot ígértél, nem leszel nyitott. A bizalomról nagyon gyorsan döntünk, ez is az agyunk felépítéséből következik. A gerincvelőhöz legközelebb eső agyi terület dönt elsőként arról, hogy veszélyben vagyunk, vagy sem. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy antipatikus, hiteltelen ember láttán azonnal elszaladunk, de a figyelmünk szintjén mégis ez történik. Ha valaki fenyeget, akár az agresszivitásával, akár csak azzal, hogy feltételezzük, hogy félre fog vezetni, bekapcsolnak a menekülési funkciók. A várkapu becsukódik. Még akkor is, ha közben mosolyogsz és nyitottságot színlelsz.


Ha túl biztos vagy magadban, a meggyőződéseid nagyon erősek, nem leszel kíváncsi, és így nem leszel nyitott sem. Ez a sokat látott emberek, a régi motorosok, a nagy múltú vezetők kihívása. Nézz mélyen magadba és találni fogsz ilyen területet, ha mást nem a politikai, vagy a vallási meggyőződésedet.

És az ellenkezője is igaz, ha túl bizonytalan vagy a nyitottságod nem mozdít majd előre, mert minden gondolat felülíródik az újjakkal.

Nem nagy baj egyik sem, ha jól vagy.

Ha viszont nem vagy jól, akkor valamit változtatnod kell. Ha úgy tetszik, tanulnod. Ehhez viszont szükséged lesz az új dolgokra. Nyiss, hogy a legtöbb új dologból válogathass!

Ha valami nagyon nem befogadható elsőre, azt is engedd be, legalább az előszobádba. Tartsd ott, amíg megszokod egy kicsit. Aztán vizsgáld meg, és csak ezután küldd ki az ajtón, vagy ha mégis megtetszett, engedd egy szobával beljebb. Ennyi az egész.

Hidd el, nekem is tele van már az előszobám, de ez nekem így jó!

Ja, és a tanulás, amire coachként törekszem: a tanuláshoz nem elég a felismerés, cselekedni is kell. Kicsit másként, mint korábban, majd gyakorolni, és újra nyitottnak lenni.

Ha tetszett a cikk, engedd egy szobával beljebb. Ha nem, hadd maradjon még egy kicsit az előszobádban. :)

Addig is kövess minket a facebookon, vagy az instán.

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel