Szinte hihetetlen, de a világ legtisztább levegőjű vidékeinek egyike mindössze 2 óra repülőútra van Budapesttől. Costa Blanca, vagy a Fehér Part, Spanyolország egyik legszebb vidéke, Zárkózz Ki rovatunk következő szereplője.

A 200 km hosszú tengerpart elképesztően változatos vidéket határol el a kristálytiszta víztől. Costa Blancán minden megtalálható, ami egy tökéletes nyaralás kelléke lehet, zseniális klíma, csodálatos növényzet, változatos tengerpartok, hangulatos városkák és az utánozhatatlan spanyol temperamentum.AlteaVillajoyosaBenidormEgy X betűs falu a hegyekben, és egy bikaviadal. Itt még nem járt az EU úgy tűnik.


Másfél éve két hetet volt szerencsénk eltölteni ezen a fantasztikus vidéken. Egy babával, egy tipegővel, egy bérelt autóval, egy férjjel és rengeteg churros-sal felszerelve bejártuk a vidéket. A temérdek szebbnél szebb városka közül a következő pár, - az objektivitást teljesen nélkülözve - személyes kedvenceim.

Turisták tömegétől egyébként Benidormot és Torremolinost leszámítva nem kell tartani, pár kilométerre a parttól pedig még hagyományos, köztéren rendezett, helyi torreádor csapatokkal felszerelt bikaviadalba is botlottunk. Úgyhogy még sokat fizetni sem kell a szórakozásért. 

A Wizzair (akiket még mindig nem kerestem meg szponzorációért, de most már megteszem lassan tényleg) repül Alicante-be, a régió fővárosába, ahonnan könnyen bejárható az egész partszakasz, nincsenek nagy távolságok. A vidék mikroklímája fantasztikus, a napi hőingadozás minimális, éjszaka sem nagyon megy le a hőmérséklet 30 fok alá, de nappal sem megy fel 35 fok fölé, eső minimális, télen is 15 fok a minimum hőmérséklet. Plusszban, a mázlistáknak. Levegője pedig az ipari létesítmények teljeskörű hiányának köszönhetően, egyike a világ legtisztábbjainak. Egy igazi oázis.

 

Altea

Mi Altea-t választottuk törzshelyünknek és innen fedeztük fel a környéket. A városka egészen egyedi hangulatot áraszt, forró, hófehér falak, macskakő, kavicsos tengerpart, meredek lejtők és hangulatos teraszokkal felszerelt sétálóutcák övezik a város tetején trónoló Parroquia Nuestra Senora del Consuelo-t. A spanyol életritmus ideális a hozzánk hasonló éjjeli baglyoknak, 20h körül egy-két angol árválkodik a teraszokon, majd 22h után szépen megtelik élettel (és spanyolokkal) a város, mindenki kiül vacsorázni és hajnali 1h-2h-ig szól az utcazene, hömpölyög a nép a kirakodóvásárokon. Fantasztikus hely. A fehér falak, a szürke sziklák, a folytonos napsütés és a pára olyan türkizzé varázsolja a tengert, hogy férfi legyen a talpán, aki elsőre eltalálja a színét.

dsc01855.JPG

Alicante

Alicante, a maga 300.000-es lakosságával nagyvárosnak számít a környéken, de kisvárosi báját meg tudta őrizni. A helyi egyetem közönsége teszi ki a város egytizedét, a fiatalok jelenléte érződik is, az Óvárosban bár, kocsma, bár, kocsma. A spanyoloknál megszokott hordós kiülős helyek, napközben is hangos és zsibongó kávéházak, rengeteg látnivaló és strand a város közepén. A hegy tetején csücsülő Castillo de Santa Barbara nyáron koncerteknek ad helyt, de a kilátás magában is eszméletlen. Felmenni lifttel tudunk egész a kikötőtől, lefele pedig egy könnyű esti séta keretében megcsodálhatjuk a tapas szülővárosát. 

dsc03028.JPG

Guadalest

A 220 fő lakosságú Guadalest városkája a Serra d' Aitana hegységben bújkál, már igen régóta. Az XVI. század elejéig iszlám rejtekhelyül szolgáló mór falu, híres San Jose Kastélya, valamint a La Alcozalba Erőd vonzza a turistákat, különösen a környéken levő (botrányos, zsúfolt, embertelen és kerülendő) Benidorm városából jönnek csapatostul buszok. Alkalmazzuk a szokásos trükköt, érkezzünk naplementére és csodáljuk meg a városkát és a látnivalókat magunkban.

dsc01951.JPG

Elche

Elche szintén szuper kis város, kastéllyal, templommal, toronnyal, kilátással, de ami igazán különlegessé teszi, az a potom 200.000 darab (!) pálmafa, amelyet még a punok ültettek. A liget Európa legnagyobb pálmaerdeje, igazi oázis, az UNESCO világörökség része.

11845167_10153460808532159_5619851856598138191_o.jpg

Villajoyosa

Villajoyosa egyszerűen szuper. Város alatt egyetlen mélygarázs, ott leteszed az autódat, majd felcipeled a homokozóvödröket és a gyerekeket és már meg is érkeztél egyszerre a belvárosba, és a tengerpartra. A város egészén végighúzódik a homokos strand, a falu összes háza más színű (állítólag, hogy a horgászok meg tudják jegyezni, hova kell hazamenniük, de nem találkoztunk horgásszal, úgyhogy ezt nem tudom igaz-e. :) ), és minden házikó alján kávézót találunk.

dsc01635.JPG

És még sorolhatnám a szebb és szebb városokat napestig, de talán ennyivel is meggyőztelek, érdemes tartalékolni azokat a szabikat és adni egy pár hetes esélyt a világ egyik legtisztább levegőjének. Vagy ha digitális nomád vagy, tedd át pár hónapra a laptopodat. Nem fogod megbánni.

 

HA TE IS MÁR A SZABID VÁROD, DOLGOZZ EGY KICSIT RAJTA, HOGYAN TUDNÁD JOBBAN ÉLVEZNI A HÉTKÖZNAPOKAT IS. 

 

FACEBOOKON ITT TALÁLSZ MINKET, INSTÁN MEG ITT.

A képek sajátok, és nincsenek rajtuk szűrők.

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel