A szabadúszó lét a jövő, erre megy a munka világa, pár évtized (van aki szerint kevesebb, mint kettő), és több szabadúszó lesz, mint alkalmazott. Okay, de mindenkinek megy ez? Tényleg csak ennyi az egész, hogy az ember a hóna alá csap egy laptopot, és megtalálja majd a munka magától?

Nem, persze hogy nem.

Mi akkor az, ami közös azokban, akik sikeresek lesznek a vállalatok védőhálói nélkül is? Ez volt az a kérdés, amit én kitűztem magamban, mielőtt kiültem a székre, ahonnan 5 óra múlva felálltam. És ez volt az, amire választ kerestem a srácoknál, akik mindezek alatt ugyanezt csinálták, csak egy másik széken, a Studios egy másik termében.

Tegnap ezt a feladatot kaptuk a Freelancer Festival 2019-en, beszélgessünk a három párhuzamos színpadon, azzal a 18 emberrel, akik hazánkban a szabadúszás, mint életforma úttörői. Lássuk tehát, hogy mi a közös ebben a 18-ban, akikhez zárójelben tegyünk még jó párat, hiszen majd az egész csapatunk moderált, akik szintén azon dolgozunk minden nap, hogy a szabadúszás létjogosultságát erősítsük.

A rossz hír, hogy a pontok között nem fogod megtalálni a szerencsét, annak ellenére, hogy nagyon sokan említették a beszélgetésekben. HIszek a kínai közmondásban: a szerencse nem jár örökbe, csak kölcsön.

1. Szeretnek dolgozni

Ha engem kérdeztek, van, aki túlságosan is. Nyilván üzleti coachként ha elég sokszor találkozol már a kiégés különböző fázisaival, akkor könnyebben látod talán a felkiáltójeleket. De hogy kivétel nélkül, minden beszélgetőpartner előredőlt és megindult a gesztikuláció, mikor végre a munkájáról beszélhetett, az egész biztos. Igaz ez azokra is, akik már nem pénzért dolgoznak, hanem a hobbijukként definiálják azt.

Mindegy minek hívod, a lényeg ugyanez, sokat, sokat, és még többet dolgoztak, és dolgoznak azok a freelancerek, akik eljutottak oda, hogy a saját talpukon tudnak állni. Adott esetben három gyereket is eltartva, a családját viszont nem feláldozva a munkáért. Úgy, hogy elenyésző volt közülük a munkafetisiszta, nem arról van szó a legtöbb esetben, hogy képtelenek a munkájuk nélkül élni. De ettől még dolgozni nagyon szeretnek.

hard-workers.jpg

2. Eszméletlenül tudatosak

Megfogom a költéseket, megfogom a bevételeket, ismerem a pénzügyi modelleket, tudom, hogy mit jelent a passzív jövedelem, mit jelent a fél-passzív jövedelem, hogy tudom elérni.

Tudom, mennyi pénzem van.

Tudom, hogy mennyit keresek, mennyi munkáért.

Tudom, hogy a befektetett hat óra munkám 0.05%-ot emel a tulajdonjogomon a most indult startupomban, nem a vakvilágba dolgozom ennyit, tisztázom a kereteket, és tervezek, tervezek, aztán megint tervezek.

Nagyon erős keretek, és folyamatos ránézés, mit csinálok. Üzleti terv ahhoz a vállalkozáshoz is, aminél magam is tudom, hogy 85% az esélye, hogy a fiókba kerül. Még mindig jobb, mintha üzleti terv nélkül indulok el és belebukik a megtakarításom.

pp_550x550_u5.jpg

3. Folyamatosan képzik magukat

Öröm volt hallgatni, milyen természetesen szövődött bele minden egyes harminc percbe az, hogy itt bizony nincs senki, aki kijött az egyetemről és utána becsukta a könyveit. Az egyik MBA-zik, a másik online tanul, a harmadik PhD-t ír, a negyedik újabb és újabb ötlete kapcsán képzi magát új és új piacokra. Nincs olyan, hogy ne lenne túl épp az egyik képzésén, és ne kezdené a következőt.

Rengeteget olvasunk, prédikálunk, tréningelünk a growth mindset-ről, nagyon sokat kerestem már kutatásokat a témában. Egész őszintén, az okosok most ott tartanak, hogy nincs arra bizonyíték, nincs valós longitudinális kutatás még abban az irányban, hogy mennyit fejleszthető ez a képesség (képesség? adottság? készség? attitűd?).

De hogy itt mindenkiben benn volt, és ebben a 18(+ a 4 Y2Y-os) srácban egész biztosan közös az az, hogy kedvvel, örömmel és érdeklődéssel tanul(unk) megállás nélkül újat és újat.

4. Több lábon állnak

Diverzifikálják a szolgáltatási/termék portfóliójukat - magyarul mondva :).

Csinálom ezt, ezt, meg ezt. Árulom azt, amazt. Nem random, hanem lekutatva az irányokat, folyamatosan igazítva a stratégiámat a piachoz - piacokhoz.

Futtatok egy épphogy nullszaldós vállalkozást, keresek annyi pénzt 20 órában, hogy eltartsam az 5 fős családomat a világ top 3%-át dolgoztató freelancer oldalon keresztül, utaztatok Balira és viszem PR-tanácsadó cégemet, ésatöbbi.

És folyamatosan nézem, hogy mit kellene még, mit másképp, ugyanazzal a tudatossággal, amit a 2. pontban már méltattam. 

black-and-white-3667833_960_720.jpg

5. Nem érdeklik őket a címkék

Mindegy nekik, hogy szabadúszónak mondják őket, vállalkozónak, startuppernek, életművésznek, vagy magánzónak, ahogy Rejtő fogalmazott anno. Nem a definíciókkal törődnek, hanem a végeredménnyel.

Van, aki 20%-ban szabadúszó, 20%-ban vállalkozó, 60%-ban startupper, vagy akár munkavállaló. Az összes barométer mozog felfele-lefele folyamatosan. Nem magától, nem passzív szerkezetben. Tőlük.

Addig csinálom ezt, amíg a bevételem a másik lábamból el nem éri amazt a küszöböt, és akkor ebből kiszállok és megyek arra. Folyamatosan, nagyon erős kontroll alatt tartják a velük történteket, nem sodródnak balra-jobbra. Mindezt úgy, hogy sokan azzal a szerénységgel mondták mindezt tegnap is, mintha a világ nagyobb része lenne ilyen. Nem az.

Nem nézik le a munkavállalókat, nem hordják fenn az orrukat csak azért, mert képesek a saját lábukon állni. Nem akarnak vállalkozók lenni, csak azért, hogy el tudják magyarázni a nagymamájuknak, hogy mit csinálnak. Mindenki hívhatja őket, ahogy akarja, nekik aztán mindegy. Ők tudják mit csinálnak, milyen %-ban, és mit érnek el vele, és ez érdekli őket, nem a külvilág címkéi.

És ami még közös volt mindenkiben, ahogy Filep Szilvi és Jakus Vivi, a fesztivál két alapítója fogalmazott, hogy azt se felejtsük el, hogy ezek a srácok mind felsővezetők voltak/voltunk/vagyunk/lettek volna egy-egy multinál. Mindenki a saját, addig is tudatosan épített karrierútját törte meg, azért, hogy a saját lábára állhasson.

Ezek a srácok képesek voltak megmutatni, hogy nem csak a hagyományos karrier az a lehetséges út, amivel elérheted azt az életminőséget, amire vágysz.

Vagy akár jobbat.

Köszönjük a lehetőséget, Filep Szilvi és Jakus Vivi, jövőre ugyanitt. 

Addig pedig irány facebookra, mert szeretnénk végre meglenni hatezren. Segíts!

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel