Y generációs coaching ügyfeleink gyakran fordulnak hozzánk olyan témával, mely vállalkozás-indítással kapcsolatos. Multis környezetben megfásult fiatalok százai dédelgetnek vállalkozói álmokat és áhítoznak az ezzel kapcsolatos vélt vagy valós szabadságra. Az ambiciózus fiatal vállalkozók körében megfigyeltünk visszatérő hibákat, melyek aláaknázhatják a sikert. Ezeket gyűjtöttük most össze.

„Munka mellett vállalkozom”

Ez az a visszatérő tévhit, amivel nagyon sűrűn találkozunk, amikor vállalkozást tervező fiatalokkal beszélgetünk. Egy induló cég felépítése esetén felejtsd el a napi 8 órát! 12-14 órákat fogsz dolgozni hétköznap, hétvégén és ünnepnapokon. Mindezt hónapokon, éveken keresztül, attól függően , hogy milyen iparágban vállalkozol, és milyen lehetőségekkel indulsz.
Szerinted mennyi időd és energiád marad egy ledolgozott napi 8 óra után, hogy belekezdj a vállalkozásodba? Az induláskor meglévő extra motiváció és lelkesedés rövid ideig segíteni fog, azonban tapasztalataink szerint az első igazán kihívást jelentő időszakban alábbhagy a vállalkozói kedv.  

 

y2y.jpg

„Majd felmondok a főállásomból, ha már biztosan meg tudok élni a vállalkozásomból„

Ezt elsősorban azoktól szoktuk hallani, akiket nem a vállalkozás-építés, vagy az ezzel kapcsolatos munka vonz, hanem jó eséllyel már belefáradtak az alkalmazotti élet kötöttségeibe és inkább csak szabadságra, "főnökmentes" munkára vágynak. Ez a mindset azért problémás, mert a vállalkozói életformában csak egy biztos van: az állandó bizonytalanság. Így azok, akik nem bírják a nagyfokú kitettséget, az ingadozó bevételi összegeket, és a rengeteg munkát, azok valószínűleg hamar elveszítik a kezdeti lelkesedésüket. Aki ilyen megfontolással vállalkozna annak sokkal inkább egy huzamosabb idejű fizetetlen szabadságot javasolunk, minthogy kockára tegye a családi vagyont egy megalapozatlan vállalkozási ötlettel.

 

„Nem találom a megfelelő társat”

Amennyiben nem egyéni vállalkozol, úgy a legkardinálisabb kérdés, hogy milyen társsal bútorozol össze egy cégre. Ez az első döntés és ez rejti az elején a legtöbb kockázatot is. Ahogy az emberi kapcsolatok terén, úgy az üzleti életben is egy elég komoly kihívás a megfelelő társ megtalálása. Három fő tényezőt érdemes szem előtt tartani üzlettárs-választás esetén: a megbízhatóságot, a hasonló szakmai kvalitásokat, és az üzleti kapcsolati tőke meglétét. Ezek hiánya gyakran eredményez sikertelen cégalapítást.

 

A fentiek alapján kijelenthető, ha nem fordítod a figyelmed 100 %-át az induló vállalkozásodra, jó eséllyel elmarad a vágyott siker. Talán hasznos lehet, ha felteszed magadnak a kérdést: valóban vállalkozni akarok és megküzdeni az ezzel járó nehézségekkel és kihívásokkal? Vagy pusztán egy fellángolás van bennem az alkalmazotti munka ellen?  

 

Szeptembertől már vállalkoznál? Úgy érzed, hasznos lenne egy alapos tervezés az indulás előtt? Válassz magadnak coachot!

 

kép: viarbox.com

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel