Ezt tanulhatod magadról vitorlázás során – Business & Sailing 2. rész

person Jasper Gábor today 2017-07-31 label

Alázatot akarsz tanulni? Menj el vitorlázni! Amikor kinn vagyunk a nyílt vízen, olyan mintha egy teljesen más világba csöppennénk. Csak te vagy és a természet, egy olyan kontextusban, ahol tisztelet nélkül hamar elvérzel. A nyílt víz olykor nagyon kemény hely, ezért a racionalitás, a hideg fej felértékelődik, a meggondolatlan szenvedélyesség pedig könnyen bajba sodor.

Magammal kapcsolatos legnagyobb tanulásaim mind a vízhez kötődnek. A vízen megszerzett tanulságok sok esetben az üzleti életbe is átültethetők, ezért arra gondoltunk, hogy Business & Sailing címen indítunk egy új sorozatot, ahol izgalmas példákon keresztül igyekszünk párhuzamot vonni a vitorlázás és az üzleti élet között. Előző részünkben a krízishelyzetek kialakulásáról írtunk, most pedig azt vizsgáljuk, hogy melyek azok az emberi készségek, melyeket tréningbüdzsé híján akár egy vitorlás hajón is fejleszthetünk. 

Határozottság

Inkább dönts gyorsan rosszul, minthogy tétlenül hagyd, hogy sodorjanak az események – szoktam mondani kezdő vitorlázó tanítványaimnak. Bár sok esetben nagyon jó kikapcsolódás, amikor csak süttetjük a hasunkat valahol a Balaton közepén, mikor menetben van a hajó, döntések hosszú sorát kell meghoznunk.

Amikor intenzíven fúj a szél és vitorlás hajónk egy kérdéses szituációba kerül, az egyik legrosszabb, amit tehetünk, ha határozatlanok vagyunk. Egy rossz döntést követően még van lehetőségünk korrigálni, helyrehozni, sőt még tanulhatunk is belőle. Azonban „a tétlenség büntet”, ugyanis sok esetben az idéz elő balesetet, hogy a hajós lassan mérlegeli a döntései kimenetelét. 

img_20170621_183351.jpg 

Kompromisszum

Amennyiben nem magányosan vitorlázol, jó eséllyel el kell kezdened alkalmazkodni a hajón lévő többi társadhoz. A Deluxe Sailing Teammel szoktunk hosszabb vitorlás túrákat is szervezni, és ilyenkor izgalmas megfigyelni, hogyan változnak a résztvevők a vitorlás út során tapasztalt összezártságtól.

Egy 10-12 fős társaság esetén az első napon még mindenki próbálja a munkahelyén vagy nagyobb közösségben megszokott személyét nyújtani. Ahogy telik az idő, egyre gyakoribbak a kisebb-nagyobb súrlódások, majd kb. a 4. naptól már előkerül a résztvevők kendőzetlen személyisége.

Ez pedig mindenkinek megedzi a kompromisszumkészségét. Kapitányként nem csak a biztonságról kell gondoskodnom, de ügyelnem kell arra is, hogy mindenki jól érezze magát. Ennek kapcsán az egyik legfontosabb dolog, hogy pontosan képben legyek az utasaim igényeivel és azzal, hogy a különböző igényeket hogyan lehet összehangolni. 

img_20170706_201845.jpg

Kommunikáció

Megmosolyogtató mikor a szélcsendes nyugalomban az éppen kikötő hajón sakálként üvölt a kapitány a teljesen amatőr (először hajózó) legénységével. Ez a lehető legnagyobb baklövés, amit kapitányként elkövethet az ember a legénységével szemben.

Elég gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy a bizonytalanságából és türelmetlenségéből eredő frusztrációját a kapitány a legénység tagjain vezeti le, ezzel földbe tiporva a csapat legalapvetőbb motivációját is. A vitorlázás során nagyon jól fejleszthető a legénységgel való kommunikáció. Az utasításokkal szemben a kérések, a vasfegyelemmel szemben a jó hangulat csodákra képes.

Az analógia pedig üzleti életben is hasonló.

Folytatása következik...

 

SAJÁT MAGAD FEJLESZTÉSÉHEZ COACHOT TALÁLSZ ITT, DE GÁBORHOZ MÁR CSAK SZEPTEMBERRE TUDSZ BEJELENTKEZNI, ADDIG BOSSZANTÓAN KEVESET VAN SZÁRAZFÖLDÖN.

HA A DELUXE-SZAL SZERETNÉTEK VITORLÁZNI, HIVATKOZZ A Y2Y-RA, CSAK KAPSZ VALAMI KEDVEZMÉNYT :) 

Kép: Zsiga Fruzsina, Jasper Gábor (Kékszalag 2017.)

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel