Hányadik cikket olvasod ezzel a címmel, de őszintén? 100.? 200.? És hány helyen volt a válasz rá, hogy:

SEHOGY.

Fordítva ülünk a lovon. Nem kell megtartani a munkavállalód. Ahogy a féltékeny feleség sem tudja megtartani a férjét azzal, hogy nem engedi el csütörtök este sörözni. Ez így nem megy. 

ob40f112_tommix.JPG

Ne tartsd meg, érd el, hogy akarjon hozzád tartozni. Őrületes különbség. És annál nagyobb bullshit-nek hangzik. Pedig igaz. Akarjon hozzád tartozni. Hozzád? Ki az a hozzád? Egy négyezer fősnél ki az? 

Egy 10 fősnél még okay. A főnökhöz nyilván. És egy 4000-nél? Ott kihez? A közvetlen vezetődhöz, persze. Hiszen a teamleaderek, a middle level managerek szintje az, ahova a legtöbben tartoznak.

Hozzá akarjanak tartozni. És persze nem egy botrányos méretű bukfenc a gondolatmenetben az, hogy ha a középvezetőkhöz kell tartozzanak a munkavállalók, akkor az bizony csak akkor fog sikerülni, ha a középvezetők is tartoznak valakihez. A felsőkhöz, igen. Hozzád. És mit tudsz ezért tenni? Hogy tudod ezt elérni a mindennapokban? 

És akkor ezt most úgy kell érteni, hogy a közép- és felsővezetők dolga, hogy megtartsák a munkavállalót? Vagy, hogy is mondtad, hogy nekik kellene elérniük, hogy hozzá tartozzanak? Igen. 

Nem a HR-nek.

jjs1457.jpg

Ezt úgy mondom, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem vagyok HR-es, soha nem is leszek, úgyhogy nem csak valaki másra akarom áttolni a felelősséget. A HR vezető dolga, hogy megtartsa a HR-est, a pénzügyi vezetőé, hogy a pénzügyest. It's that simple. 

Szóval az, hogy a HR konferenciák 99%-a arról szól, hogy hogyan kell megtartani a munkavállalót - az állati hasznos. Mert legalább HR-es lesz a szervezetben. De ez sajnos vajmi kevés. A szakmai konferenciák miért nem erről szólnak?

Ha 10.000 fős cégem lenne, Amikor 10.000 fős lesz a cégem, a legmagasabban súlyozott KPI a fluktuáció lesz, amit belerakunk a vezetők célkitűzéseibe. Az enyémbe is, a többiekébe is. Mert ha nálad 27%, akkor arról te tehetsz, és ha nálam meg 3%, arról meg én, ez épp ennyire egyszerű. És az is egészen biztos, hogy ez magában csak egy szám, hogy neked mennyi, mennyit szeretnél és mennyi a reális, azt neked kell tudnod.

De a HR-től, vagy bármiféle fluktuáció kezelő cégtől várni a csodát, egyszerűen ostobaság. 

De hogy mit tehetsz azért, hogy a munkavállalód jól érezze magát, és akarjon hozzád tartozni?

Először nem árt, ha adsz rendes fizetést. Szinte minden cégnél, ahol dolgozunk, egy idő után előjön a kérdés: hogy lehet megállítani a pofátlanul elszálló bérigényeket? Egyelőre sehogy. MunkaerőPIAC. Épp múltkor írtam erről, úgyhogy hadd ne ismételjem önmagam, egy bizonyos szint alá ha lemész, nem fogod tudni visszafordítani a fluktuáció növekedését.

Aztán van a jó öreg piramis, amiről már meséltünk, és amiből egyetlen szintet sem szabadna átugornod. Ráadásul az összes szinthez van ezer kitétel, amit nyilván fejből tudsz, hiszen mind a 210 cikkünket olvastad itt, a blogon.

kep2.png

De ha mégsem, akkor csak pár pont emlékeztetőül: távmunka attól távmunka, hogy onnan végzem (és akkor), ahonnan (és amikor) akarom. Ha ellenőrizni szeretnéd, inkább be se vezesd.

Remek példa rá annak a zseniálisan éleseszű csajnak a megoldása, akit a főnöke úgy szeretett volna ellenőrizni, hogy folyton figyelte a levelezőrendszerükben, mikor változik narancssárgává ("away"!:) ) az a kis pötty, a neve mellett. Hiszen, ha pár percig nem mozgatod az egeret, hanem neadjaég, teregetsz vagy kutyát sétáltatsz, máris lebuktat a csendesen alvó mouse. Megoldás? Elsétált az IKEA-ba, vett 990 HUF-ért egy fürdőszobaórát, lefektette az íróasztalra, rátette az egeret.

5e3225ee8d27b63ccfef522dadb12d0f.png

Az egér pedig bizony érzi a mutató járását. Főnök elégedett, éleseszű - konstans zöld - barátnőnk szintén. A cég azonban vaskos milliókat fizet évente egy fürdőszobaórának.

Ha nem akarsz így járni, ne próbáld meg ellenőrizni. Ha van a szervezeted olyan bizalmi szinten, vezesd be nyugodtan a home office-t, de ha nem, ha már előre azon töröd a fejed, hogy tudsz majd rájönni, hogy dolgozik-e az embered, vagy sem, felejtsd el. 

Ha már túl vagy rajta, hogy ellenőrizd, hogy mit csinál épp a dolgozód, lépj feljebb a piramis következő szintjére. Bizonyosodj meg róla, hogy vannak saját eredményei. Nem a csapaté, a sajátja. Hogy tudja, hogy miért dolgozik, hogy azt is tudja, hogy az, ha az ő hónap végi száma 6.5, az mit jelent neki, és mit jelent neked. Hogy tudja, miért nem 7 és miért nem 2. Hogy azt is tudja, hogy miért kell neki ilyen célkitűzés, hogy jön ez az egész céged céljaihoz.

A lebontott célkitűzések témája egyébként a legnehezebb az összes közül. Hogy hogy lehet ezt úgy megcsinálni, hogy ne azt takarja, hogy a fiók mélyén heverő célokat lelamináljuk és kitacepaozzuk a falra. 

A legjobb mikor egymás mellé ülteted a board tagokat, adsz nekik egy A4-es fehér lapot és egy tollat. Majd megkéred, hogy írják rá a szervezet értékeit, aztán mellé a célokat. Legjobb esetben csak köszönőviszonyban nincsenek egymással, de még ennél is gyakoribb, hogy nemes egyszerűséggel, ötletük sincsen.

Ami még mindig nem a legrosszabb eset, könnyebb közösen teleírni egy tiszta lapot, mint igazságot tenni a húsz éve a cégnél taposó, mindenkinél már 1976-ban is mindent jobban tudó, viaskodó vezérek között.

(A cél nélküli szervezetekről megint P. G. Wodehouse-t tudom csak idézni:

"— Hajtson, mint a veszett fene! — mondta Freddie a sofőrnek. 

— Hová? — kérdezte az, nem minden ésszerűség híján.")

A folyamatos visszajelzésről, a coaching szemléletű vezetésről már tudsz mindent. Ha ma húsznál több levelet nem nyitottál meg, amit az embereid küldtek és csak cc-ben voltál rajta, akkor már egész jó is vagy. :)

Jövőkép, céldátumok, utódlástervezés. 

És legfelül önfejlesztés. Azért vagyok ott, hogy magamon dolgozzam, amíg ezt megtehetem nálad, és jól is érzem magam, addig hozzád szeretnék tartozni. Ha ezt nem tudod nekem megadni, dolgozom magamon nélküled.

kep1_1.jpg

A gond az, hogy 4500 évvel a gizai piramisok építése után mi még mindig ott tartunk, hogy rabszolgákkal próbáljuk meg megépíteni a miénket. Pedig már nincsenek láncon.

Ahhoz, hogy hozzánk tartozzanak, semmi más dolgunk nincs, mint hogy minden egyes munkavállalónkat megpróbáljuk felsegíteni a saját piramisa tetejére.

Amíg velük próbáljuk a köveket hordatni, le fognak lépni. És igazuk van. Én is lelépnék. Te is lelépnél.

kep3.jpg

NYOMÁS FACEBOOKRA, SZILVESZTERRE 5000-EN LESZÜNK.

 

képek: https://1gr.cz, http://www.thinklikeahorse.org, https://www.floridamemory.com, https://img.zcdn.com.

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel