Tudom, hogy mi vagyunk az egyik szószólója annak, hogy a fizetésen kívül ezer más és más eszköz van, amivel életben - és jóllétben - tudod tartani a munkavállalódat. Azonban azt, hogy a pénz nem elégséges, de szükséges feltétele annak, hogy embert találj a piacon, talán nem tőlem hallod először.

maxresdefault_2.jpg

Nem idén kezdődött a munkaerőhiány. Ahhoz sem kell különösen erős közgazdász vénával rendelkezni, hogy végiggondold, ha hiány van valamiből, annak fel fog menni az ára. Igaz?

Szóval most munkaerőhiány van, aztán megindul(t) a bérpiacon az emelkedés, aztán bérinfláció lesz, ami majd pénzpiaci inflációhoz vezet, megindul a kamat is ésatöbbi. Valahol nagyon mélyről talán még a görbéket is elő tudnám vadászni hozzá az agyam egy alig használt részlegéből, de ha elmúltál 25 éves, akkor anélkül is megérted.

Na és mi történik azzal a céggel, aki a munkaerőhiány kialakulásának kezdetén tartja magát ahhoz a több, mint elavult politikájához, hogy "márpedig én a bérsáv alsó harmadát célzom meg"?

Nem arról beszélek, mikor egy cég nem tud többet fizetni az embereinek. Hanem arról, amikor nem akar.

Az fog vele történni, hogy nem fog találni embert. A fenti nem túl összetett összefüggés okán.

Akkor sem, ha egyébként az összes pénzét képzés/fejlesztésre, üzleti coachingra, tréningre, masszázsfotelre költi.

Akkor sem, ha a világ legjobb arcait húzza be középvezetőnek (nem mintha ezzel a bérpolitikával sikerülne neki).

Akkor sem, ha minden mást teljesít, amit a full mindegy milyen generációs  munkavállalói szükségleteiről megtanult.

Mert igaz, hogy a pénz egy bizonyos határon túl nem motivál, az is igaz, hogy ha már felmondott, csak fizetésemeléssel 6 hónapnál tovább nem fogod tudni visszatartani az emberedet.

screen-shot-2013-03-26-at-1_09_25-pm-1.jpg

De az is az, hogy ha nem veszed észre, hogy a tudatosan alacsonyan tartott bérek idejének leáldozott, vagy hogy ha még mindig hat évvel ezelőtti bérpiaci felmérésekre alapozod a fizetéseket, akkor bizony paradox módon a világ minden pénzét el fogod költeni. 

2a65d00c40dd02ab2bdde7ca26c5c9d0.jpg

Csak nem bérre, hanem munkaerőfelvételre. Ami azért jó, mert a fejvadászok gazdagodnak meg rajtad, ahelyett, hogy a munkavállalóid tennék ugyanezt - veled.

De ha ez a célod, hajrá. Csak ne felejts el előtte egy saját kis fejvadászcéget inkubálni, hogy legalább azt elmondhasd, hogy naaagy multi létedre milyen innovatív a gondolkodásod. :)

FACEBOOKRA ÁTNÉZEL? 4000-EN LESZÜNK NEMSOKÁRA, KÖZTÜK VAGY?

 

képek: businessinsider.com, youtube.com, és hát persze, hogy még mindig Bán Sarolta.

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel