Nincsenek jövőbiztos készségek.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-10-14 label skills, képességek, vélemény

De ha eggyel vakmerőbb vagyok, azt a címet is adhattam volna, hogy minden készség jövőbiztos, kivéve az EQ.

Az idei HRFESTen, most már több, mint 1500 résztvevővel, de megint rengeteget beszélgettünk arról, hogy hogyan lehet fejleszteni a jövőre. Nagyon sok kerekasztalban, előadásban elhangzottak, hogy mi dolgunk ahhoz, hogy jövőbiztos készségeket fejlesszünk. 

Szerintem amúgy semmi.

Jövőbiztos készségek nincsenek. 

De szerencsére vannak nálam optimistábbak is, ha megnézzük a World Economic Forum riportját, akkor azt látjuk, hogy 2015-re és 2025-re gyakorlatilag ugyanazok a készségek vannak fenn a listán. Úgyhogy szerintük szinte minden készség jövőbiztos.


Bár sok skillt átfogalmaztak, vagy kettőből egyet csináltak, de ha mélyebben végignézzük, az EQ  felbukkanását és aztán eltűnését leszámítva, pont nem történt semmi. 

Úgyhogy ha egészen szépen, átgondoltan szeretnénk összefoglalni, hogy az okosok szerint mit kell tudni a jövőbiztos készségekről, akkor azt, hogy mindent, amit jövőbiztosnak gondoltak, azt ma is annak gondolják, kivétel egy alól egy, az érzelmi intelligencia.

Azt hagyjuk is akkor, egy gonddal kevesebb. 


Fogalmunk sincs róla, hogy mi fog kelleni a jövőben.

Ezt a videórészletet a chatgpt kereste ki, akihez beszéltem írás közben. Miért? Mert amit tíz éve 60 perc alatt írtam meg cikk, az most max 30, mert nem kell ilyen hülyeségekkel foglalkoznom, hogy youtubeot böngésszek. Ez egy új készség, amivel ezt csinálom? 

A frászt.

Ugyanaz a complex problem solving, amit negyvenkét éve használok (ma van a szülinapom!!:) ). 

Ami sokkal izgalmasabb az egész kérdésben szerintem az az, hogy melyik készséget, mikor és mivel lehet fejleszteni. Na, és erről aztán nem igazán beszélgetünk. Hanem helyette megpróbálunk nekiállni mindennek, ami szembejön, tudva hogy kreativitás workshoptól még nem lett hátrébb senkise. De hogy kreatívabb lett-e - na azt egyébként nem tudjuk. 

A neuroscientisteknek hála okosabbak lettünk némi neuroplaszticitás infóval, tehát tudjuk és értjük, hogy ha eddig szerettünk tanulni, akkor azt jól tesszük ha nem hagyjuk abba. De fogalmunk sincs valójában arról, hogy aki

- nem szeret tanulni
- nem érdekli, hogy hogy tudna hatékonyabban dolgozni, (mert egészségesebb driverekkel nőtt fel:)) )
- nem izgatja a technológia
- nem szeret könyvet olvasni
- nem szereti az új impulzusokat, 

na azzal mit kellene kezdeni? Azzal hogy fogjuk elhitetni, hogy DE, van értelme, és DE még kilencvenévesen is elképesztően hasznos az agynak, ha tanulsz. Akármit. És tudod hogy miért akármit? 

Mert egyikünk se tudja, hogy jövőre mire lesz szükség.

Nem tudtuk 2019-ben, hogy 2020-ban majd úgy kell online tárgyalnunk, hogy a mi oldalunkon levő félt egyszerre látjuk és érezzük, mint a szembelevőt. Hogy ez miért gond?

Mert korábban úgy végezted el a világ összes tárgyalástechnika tréningjét, hogy valakivel próbálsz megegyezni valamiről, aki szemben ül veled, és melletted az ül, aki a te oldaladon van.

Ez online nincs így. Ergo ha mondasz valamit, akkor egyszerre láthatod a társad arcát rezdülni, és a másik félét. Amiről aztán egy perc alatt odajutsz, hogy a jobbkezed arcának rezdüléseiről próbálsz visszajelzést szerezni a saját viselkedésedről, pedig nem ő a másik fél.

Hanem az, akire nem néztél rá tíz perce. 
Meg kell tanulni így tárgyalni?

Persze.

Ez egy skill? Hát istentudja tényleg, mindenesetre egy olyan kompetencia, ami 2019-ben nem kellett, ma meg létszükséglet. 
És ez egy a hetven közül. 
Fejleszthető? Igen. Tehát foglalkozni kellene vele asap, ha eddig nem tetted.* És nincs a listán.

Ezeken a listákon meg minden évben rajta van a critical thinking mondjuk. De könyörgöm. 

Tudod mi az a critical thinking? 
A megkérdőjelezés képessége.
Tudod ki tud megkérdőjelezni?
Aki elég magabiztos (elvakult, elbizakodott, hívd ahogy akarod) hozzá, hogy felmérje, az ő véleménye lehet egyenértékű a világgazdasági fórum véleményével. Aki tudja, hogy nem történik vele semmi, ha mások nem értenek egyet a véleményével. Mert akkor is szerethető.
Ezt úgy hívják, hogy critical thinking? 

Nem.  Úgy hívják, hogy magabiztosság. 

A magabiztosságot lehet fejleszteni workshopokon? 

Dehogy lehet. 

Lehet fejleszteni felnőtt korban? 

Valamit persze, biztos lehet. Például pár év terápiával. Tehát a fejlesztése a mi dolgunk? Hát igen. Csak nem coachként, nem HR-ként, nem tanácsadóként. Hanem szülőként, mert 95%-ban mi fogunk felelni a gyerekeink végeredményéért. 

Coachként meg fejlesszük azt, ami fejleszthető felnőtt korban. Akár rajta van a listán, akár nincs.


*(info@y2y.hu, online tárgyalástechnika tréning, november végére talán, de január még jobb..:)) )


Megosztom

Ajánlott cikkek

Macsó légkör, vagy realitás?

A #metoo óta többé-kevésbé csend van a témában, de most egy újabb, napvilágra került ügy megint előhozta a témát a mainstream médiában.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-09-26

2023, itt a vége - buffalo vihar után :)

Az év végi, szokásos összegző bejegyzés tiszteletére, becsülettel megpróbáltam utánanézni, vajon mi lehet a buffalo magyarul.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-12-05

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel