Összeomlott a "tréningpiac"? Itt volt az ideje.

Nagy-Józsa Dorottya ACC Nagy-Józsa Dorottya ACC today 2020-05-06 label képzés, fejlesztés, piac, covid

Mikor kiderült, hogy egy darabig nem tudunk személyesen találkozni senkivel, a képzés-fejlesztési piac közismert része, a "tréningpiac" összeomlott. Olvastuk a hírekben, úgyhogy biztos így van.

Még lehet a brit tudósok is írtak volna róla, csak van más dolguk nekik is. A "tréningpiac" kifejezés 1998-ból itt ragadt a századunkba. De a tréningpiacról kb. annyi értelme van bármilyen okfejtésbe kezdeni, mintha nem az építőiparról beszélgetnénk mondjuk, hanem a bézs-karamell színű beltéri festékek piacáról.

Biztos vagyok benne, hogy az is összeomlott. Azonban hasonlóan érdektelen infó, mint a tréningpiac léte vagy nemléte.

A képzés-fejlesztési piac tortájának még kisebb, de határozottan növekvő szelete már évtizedek óta túlmutat a tréningeken. A tréning egyetlen eszköze a fejlesztési palettának, amivel egyébként nincs semmi baj, csak magában értelmezhetetlen. Nem az egyetlen kulcs, ha fejleszteni szeretnél egy embert, hanem az egyik kulcs a hatszáz közül, amit megfoghatsz. A trend eddig is az volt, hogy a "tartsunk egy jó kis tréninget, és majd jön aki akar" jellegű fejlesztésekből évről évre kevesebb van a piacon.

Ami most történik, az így jót tesz a szakmánknak. A képzés-fejlesztési piacnak, nem a tréningpiacnak. Többek közt azért, mert végre elkezd majd rendes sebességgel terjedni az infó, hogy van ilyen. Tréningpiac meg nincs, évtizedek óta nem kellett volna már külön léteznie sem, szóval egészen őszintén, nem kár érte, hogy összeomlott.

Ettől még sem a képzés, sem a fejlesztés nem áll meg. Csak tisztul. Fókuszáltabb lesz.

Mind célcsoportilag, mind tartalmilag. 

Célcsoportilag, mert kevesebben fognak fejlesztést kapni, hiszen nincs rá elég pénz (ha most állsz neki büdzsét vágni, ezt olvasd el előtte, segíteni fog, hogy jobb legyen a végeredmény, mint eredetileg volt!). Talán még az én velem született vakoptimizmusom sem szükséges ahhoz fejlesztő cégként, hogy ennek a pozitívumait lássuk:

- azt szeretjük fejleszteni, aki akar fejlődni,

- arra szeretjük fejleszteni, amit aztán használni is tud, és utána vissza is lehet mérni, hogy mi lett a képzés/fejlesztés eredménye.

Másrészt tartalmilag, mert eddig is a rövidebb, mélyebb fejlesztések fele mutatott a piac, most meg aztán nem mutatunk, hanem száguldunk ebbe az irányba.

Ami azt jelenti, hogy bizony eltűnnek szépen a többnapos, általában mérhetetlen eredményű dzsemborik, a nettó 120 perc bemelegítő feladat, és a hasonló töltelékelemek. Nem kell warm-up ebéd után, mert ebédig már kétszer be kell fejeznünk mindent. Cserébe nem 2021-ben lesz a következő pár órája a fejlesztésednek, hanem pár hét múlva. Vagy holnap vagy jövő héten, és lehet hogy a peer-edtől fogod megkapni, lehet hogy online csinálsz valamit, lehet hogy a coachoddal fogsz találkozni.

Mivel azonban rövidülünk, automatikusan a csoport is kisebb lesz, és végre nem kell a kis csoportokért könyörögni, mert senkiben sem merül fel többet, hogy jó ötlet huszasával képezni random válogatott csoportot bármire. Mert nem jó. Eddig sem volt az, se offline, se online, és eddig is harcoltunk ellene.

Csak most a COVID mellénk állt, és az ő tárgyalástechnikájából úgy tűnik masszívan kimaradt a kompromisszum-készség.

Megosztom

Ajánlott cikkek

Ne egyenként ugord a hibrid dimenzióit!

Öhm? Merülhet fel a kérdés benned, a címet olvasva. Hogy minek a micsodáját ugorjam ne egyenként?

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-01-23

Válsággőg?

Van egy új jelenség pár hónapja a piacon, ha sokat beszélgetsz vezetőkkel, biztosan szembejött már.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2022-12-04

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel