Rövid leírás

Növekedési időszakban is iszonyatosan fontos, hogy optimálisan tartsd a készleteidet, de recesszióban végképp létszükség.

Optimálisan tartani a készletszintet akkor tudod, ha eléred, hogy a kereslettervezés a sor legelejétől, a field salestől - key accounttól, a sor legvégéig, a gyártásig együtt dolgozzon. Ezt nagyon könnyű felrajzolni a flipchartra, és elképesztően nehéz megvalósítani. De miért? Azért mert a sales abban involvált, hogy magasan tartassa a készleteket, hiszen ekkor nem korlátozzák termékhiányok a munkáját. A pénzügynek, a supply chainnek ehhez képest abszolút célkitűzése, hogy amennyire csak lehet, felesleges készletek nélkül, optimálisan alacsony működőtőkével dolgozzanak. 

Ennek következtében a rendszerben automatikus rángatást tapasztalhatsz, a marketing és az értékesítés mindig felülbecsül (ami egyébként egyéni és csoportszinten is nem feltétlen tudatos, hiszen overplacement bias - akárhogy is hívják magyarul, is van a háttérben), mert ezzel tudja elérni, hogy véletlen se korlátozza a készlethiány magát az eladását. Ha a kereslettervezés szervezetileg ide van sorolva, akkor a forecast is jellemzően túlbecsül. A gyártástervezés ezzel szemben éppen ellenérdekelt, alacsonyan kell tartania készleteket. Ahogy ezt a Sales & Operations Excellence audit keretében is mondani szoktuk: ha egy évben egy termékből, nincs indítóhiány, túl magas a készlet. Merthogy egyszerre cél az alacsony, de nem nulla! hiány, és az alacsony készlet. És akkor arról, hogy a gyártásnak érdeke-e kiszolgálni pontosan a gyártástervezést, vagy sem? Még szót sem ejtettünk.

Ahhoz, hogy ezek a társosztályok érdemben tudjanak együttműködni, ahhoz hogy egyetlen tervvel dolgozzanak, nagyon magasszintű kooperációra van szükség. A mi dolgunk az az, hogy ezt elősegítve, és ha kell a legrészletesebb szakmai támogatással megtámasztva felhúzzuk az egész rendszert. Ha nincs, akkor kiépítsük, ha van, akkor pontosítsuk az előrejelzést, kialakítsuk a mérési rendszereket, a társosztályok közti adatátvitelt, kitaláljuk hogy mit-milyen rendszerben a leghatékonyabb kiépíteni, hogyan történjen a gyártástervezés. Mit csináljunk havi formátumban, mit hetiben, hogyan kössük logikai sorrendbe a kapacitástervezést, a pénzügyi terveket és a percre pontos gyártástervezést. 

Úgyhogy ha azt veszed észre, hogy indokolatlanul magasak a készleteid, vagy (és!) magasak a készlethiányaid, ha lassan reagálsz a piac változásaira, ha folyamatos kötélhúzás zajlik a szervezetedben, akkor erre a szolgáltatásunkra lehet szükséged.   • Optimalizálod a készleteidet.
  • Csökkented a termékhiányaidat.

Csapattagok

Somlai Dániel PCC
Matskási Zoltán
Nagy-Józsa Dorottya PCC

ha minden jól megy mi az eredménye?

trending_up Megtanulod, hogy tud zökkenőmentesen futni a tervezésed.
trending_up Csökkented a termékhiányaidat.

Ok, nézzük meg,

mit segíthettek.

Igyunk egy kávét!

Jelentkezem

Kapcsolódó cikkek

A kölni koncert

Vannak élethelyzetek, amikor egyszerűen nincs más választásod, mint elfogadni azt, amit a szeszélyes sors eléd vet, amit Forrest Gump bonbonos dobozából veszel, vagy amit a gép dobott - ízlésed szerint. Azt is gyakran hallom - nekem nincsenek lehetőségeim, könnyű Z-nek, aki gazdag, vagy Y-nak, akinek mindenhol vannak kapcsolatai. De nekem? Nincsenek meg az eszközeim a sikerhez. Szeretünk kifogásokat gyártani, a kudarcainkat a körülményekre fogni, meghátrálni a kihívásoktól. Ilyen a természetünk. Mégis előfordul, hogy sikerül egy vesztett játszmát átfordítanunk a javunkra, és sikerül győzedelmeskedni - a hátráltató körülmények ellenére is.

Kókai Róbert Kókai Róbert today 2022-05-11

Hát akkor kezeljünk válságot. Megint.

So, I went, again. And I met the President of the United States, again.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2022-04-04
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel