Maximum 10 éve létezhet fogalomszinten, de még ma is elvétve találkozunk vele Magyarországon, vajon mi lehet ez. A ROWE, a results-only work environment, azaz az a munkakörnyezet, ahol csak az eredmény számít.

Gondolva itt eredetileg arra, hogy a végtermék alapján történjen a bérezés, nem az eltöltött munkaórák után. Aztán mint minden jól felkapott téma kapcsán, anélkül született egy rakat cikk, könyv, elméleti tanulmány és lett már ebből szemlélet, hogy egyszer is megállt volna a többség, hogy végiggondolja, hogy mit is jelent ez valójában a munkavállalónak, és aztán azon keresztül mit jelent majd magának a cégnek. 

snow-white-and-the-seven-dwarfs-di-18.jpg

ROWE lett az az itthon még főleg utópisztikusnak tűnő látásmód, hogy mászhatsz te délelőtt fára a parkban, játszhatsz délután az asztalodnál, ha a meló megvan, jó dolgod lesz nálunk.

"Ilyen kell nekem is, hol van ilyen, mondd meg légyszí, és már jelentkezem is hozzájuk."

Ez a standard üzenet, amit ilyenkor kapnánk Tőletek, ha itt be is fejezném a ROWE (vagy CsAESzN - Csak Az Eredmény Számít Nálunk, milyen kár, hogy nem használunk magyar rövidítéseket, ugye?) környezetről való elmélkedésemet. De nincs ilyen szerencsétek, úgyhogy ezúttal megkímélem az inboxunkat. 

Mert valódi ROWE munkakörnyezet nagyon kevés helyen van itthon. Úgy értem nagyon. Elenyésző töredékében annak, mint ahányan kiírják ezt a honlapjukra, vagy ahol az interjún elmondják Neked, hogy ők bizony ilyenek. 

Azért, mert egy munkahelyen nem attól fog számítani az eredmény CSAK, hogy ezt mondom a cégemről. Hanem attól, hogy mindenki ezt hiszi. De mielőtt ezt kinyomtatod és lelaminálod az irodád falára, gondold inkább végig, hogy mit is jelent azon túl, hogy remekül hangzik. Azt, hogy:

1. Elhiszi a közvetlen vezetőd, ezért ennek a szellemiségnek a jegyében kezel, értékel, támogat Téged.

Ok, tegyük fel, hogy ez megvan. 

2. Elhiszi a felsővezetőd, ezért ennek a szellemiségnek a jegyében kezeli, értékeli, támogatja a Főnököd.

Ok, tegyük fel, hogy ez is megvan, már ezer éve így dolgoztok, elfogadta mindenki, legyen ő kicsi vagy nagy.

3. Elhiszi, minden egyes közvetlen kollegád.

Hoppá.

morgo.jpg

Minden egyes kollega. De miért, ugyan miért kellene mindenkinek elhinnie, hogy a ROWE azt jelenti, hogy igenis CSAK az eredmény számít, és hogy márpedig mi itt így dolgozunk és punktum.

Azért, mert ha nem teszi, akkor bizony ott átkozottul meg fog mérgeződni minden. Akár használunk passzívat magyarban, akár nem. Gyanítom nem. És azt is gyanítom, hogy már tudod, hogy miről beszélek, de azért hadd fejezzem be. Hátha még mindig azt gondolod valahol mélyen, hogy a ROWE a csoda maga, és bárcsak ilyen helyen dolgoznál Te is.

Elég egyetlen ember melletted, akinek szúrja a szemét, hogy te délelőttönként jó kamasz módjára otthon alszol. Elég, mert ő megjegyzéseket fog tenni. Ha ezzel egyedül van, akkor legjobb esetben, csak őt utálják majd emiatt. De ez a legjobb eset is fényévekre van az ideálistól, mert ez már bőven elegendő ahhoz, hogy a csapatotok atmoszféráját meggyilkolja.

daring_do_s_house_s4e04.png

Aminek egyenes következménye lesz, hogy egyre kevesebbet fogtok bejárni, ROWE ugye, tehát megtehetitek. Ha pedig nem jártok be, a maradék hangulatnak is lőttek. Hiszen ki van benn?

Az anti-ROWE ellendrukkerünk, aki szerint nyilván fontos az eredmény, de talán még annál is fontosabb lenne, hogy 9:00-kor letedd a feneked a székre, és hogy ne kávézzál 72 percet a szomszéd irodájában, ha már véletlenül benn vagy. És minél kisebb Morgó irodájában a tömeg, annál mérgesebb lesz a hangulat.

Szóval?

Szóval a légkörnek lőttek, ergó addig maradsz, amíg nem kapsz egy kicsivel is jobb lehetőséget, ROWE vagy sem, de +15% a fizudra, és léptél is.

Végeredmény: a cégednek -1 ROWE szemlélet, +1 Morgó. És ezt még megteszik párszor, és máris lőttek a ROWE-nek. Mert lesz egy kicsi csapat, ahol a ROWE bizony szépen lassan eltűnik, mert lassan több lesz a Morgó, mint kellene.

Mondom ezt azzal együtt, hogy félreértés ne essék, logisztikus létemre én bizony tökéletesen tudok azonosulni az "Istenben bízunk, mindenki más mutasson adatot."-szemlélettel. Meg azzal is, hogy a nap végén a lap alján azért csak a dollárjel lesz majd. 

De nem mindegy, hogy melyik nap végén, és végképp nem minden nap végén.

Ezért szervezet szinten sok helyen jobban tennénk, ha inkább az AOWE-ért küzdenénk. Attitude Only Work Environment. És ha már a hozzáállás, az attitűd ki van pipálva, akkor jönnek az eredmények.

Mert tetszik vagy nem tetszik, a megfelelő (adott szervezettel kompatibilis!) attitűd tud tenni az eredményekért, de az eredmények még magukban nem tudják megváltoztatni az attitűdöt. Nem mindegy, hogy tanya a Bakonyban vagy banya a... (Na mit tesz az ovikezdés egy anyával, ugye.)

Márpedig legyen az a szervezet nagy átlagban ROWE vagy sem, ha a Te csapatod már nem az, nem fogod magad jól érezni. Először a mikroklíma, aztán a klíma.

A második magában nem fog rajtad segíteni.

Egyébként az első sem.

 

Gyere velünk facebookon, ötezren leszünk mindjárt, és lassan indul végre a zárt csoportunk is, ahol azt is kibeszélhetjük majd, hogy most akkor melyik cég is a ROWE és melyik nem? 

 

képek: http://mlp.wikia.com/

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel