Egyre több és több olyan megkeresésünk van, amely kimondatlanul, vagy kimondottan, de a szabadúszást, mint létformát keresi, hajszolja. Ehhez keres coachot magának, vagy tanácsot, inspirációt, de akárhogy is, szeretné ő is azt, mint mi. Egyrészt mert mindannyian tudjuk, hogy az maga a Szent Grál, másrészt mi amúgy is ezt testesítjük meg ugye, mind, itt a vájtuvájban #freelancerlife. Aha.

No, hát több fronton is ki kell ábrándítsunk mindenkit.

Kezdjük a másodikkal. Van köztünk teljes állásban dolgozó multis vezető, gyesen lévő multis, félállásban dolgozó kkv vezető, és két szabadúszó. Magyarán a szabadúszók jelen esetben egészen pontosan a felét teszik ki az alapítóinknak. Ha mind a tizenhetünket számoljuk, akkor is ugyanennél az aránynál leszünk. Mi magunk sem vagyunk tehát megrögzötten azok. Abszolút nem.

Másrészt ha a Szent Grált keresed, rossz nyomon kapiskálsz (huh, de fura ez a szó így leírva), ez szinte biztos. Egyrészt a szabadúszásra nem mindenki alkalmas alkatilag, másrészt nem minden élethelyzetben lehet hozzákezdeni nulláról.

És mielőtt masszív fejingatásba kezdesz, olvasd végig még egyszer, mit írtam. Nulláról. Nulláról nem. 

Hmm.

Merthogy rengetegen (értsd, rengetegen) úgy képzelik el a szabadúszást, hogy hétfőn tényleg már rohadtul elegem van, úgyhogy kedden felmondok, szerdától szabadúszó leszek. Csütörtöktől pedig sikeres.

Hát ha erre a csütörtökre vársz, akkor jó eséllyel éhen fogsz halni. Hacsak édesanyád meg nem szán és vissza nem enged a hűtőjébe, nagyjából pénteken.

Ami a realitás ehelyett, hogy fokozatosan leszel az. És mivel a hazai munkahelyek padlóján maradva relatíve kicsi sanszod van arra, hogy ez úgy fog történni, hogy 7 órában dolgozol inkább, és 1 órában szabadúszol, aztán amikor az már királyul megy, akkor 6 órában, és 2 órában fusizol, és aztán amikor már az is, akkor,... .

Hát ilyen nincs.

tp_60481515891949_large.jpg

Ehelyett az van, hogy először a 8 óra tetején fogsz dolgozni 1 órát. Aztán a 8 óra tetején 2-t. Aztán 3-at, aztán 4-et, aztán eljutsz oda, hogy dolgozhatnál akár 5-öt vagy 6-ot is, viszont akkor vagy feldobod a talpad megint*, vagy fel kell mondd az állásod.

Azt az állásod, ami 8 órát fizetett eddig. Egy olyanért, ami most 5. Aztán következő hónapban meg a frász se tudja, mert igazából sosem próbáltál még belőle 8-at csinálni, úgyhogy nem tudod lesz-e.

Ergo ha ilyesmiben gondolkodsz, kénytelen vagy elkezdeni a mozaikéletedet építeni. Apró pici kockákat pakolni, a mostani munkád tetejére.

Fusizni egy kis ilyet, egy kis olyat. Németről latinra fordítani, mert megy az is, és mert remekül fizet (meg persze hasznos). Gépelni, mint egy 16 éves diák. Fejlesztgetni, freelancer melókat vadászni az upworkön, felregisztrálni az összes havert talentunora.

Ha idén csak öt hagyná abba a nyavalygást a csütörtök esti sörözéseken a munkája miatt, és csak ennek az ötnek talentunóznál új melót, te már előrébb lennél 2019-ben vagy negyven nyugodt estével és 500 rugóval a jutalékok miatt. Persze ez egyéni, kinek melyik ér többet.

Kiadod végre a nagyi régi lakását, és elkezded építgetni a mellékeseidet. Ruhapénzt szerzel, ahogy társalapítónk, Juci nevezi a nálunk megkeresett mellékesét. Igen, ruhapénzt. Nincs ezzel semmi gond.

Elkezded, és elég a Hada-ra. Aztán elég a H&M-re. Aztán a Zara-ra, aztán a Kati Zoobra, aztán a Valentinora, aztán, és nem folytatom, mert reméljük annál azért lényegesen több eszed van, minthogy ilyenekre verd el.

De a lényeget érted. Mellékesek, apróságok, szépen, lassan. Egy láb, két láb, három láb. Egy csempe ide a leendő új mozaikéletedbe, egy oda. És klasszisokkal több munka, mint valaha képzelted volna a 8-12 órás egy munkahelyeden. Aztán majd beérik az összes, hidd el. Van, akinek egy év alatt, van akinek kettő, van akinek tíz.

DE arra várni, hogy eljön majd azaz élethelyzet, amikor beköszön az a szerda, amire fent vártál, felesleges.

Nem fog beköszönni.

Ad astra per asperas.

*Fáradtságom szintjét mutathatja a tény, hogy fél oldalon belül kétszer fenyegettem halállal a kedves Olvasót. Ahogy a zseniális Michael McIntyre megállapította itt lenn: 2:10-től nézzétek. Threath of death. This is the only way you can get children to do things. :))

INSTÁN KÖVETSZ MINKET? #FREELANCERLIFE :) 

Megosztom

Ajánlott cikkek

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel