Elmélkedtünk már róla, hogy mennyire hiábavaló a régi vezetési alapelveket előhúzni a tarsolyból, amikor szabadúszók vezetéséről beszélgetünk. De nem lettünk előrébb a témával, maximum annyiban, hogy meglapogattuk a saját vállunkat.

Eddig sem hittük, hogy a coaching szemléletű vezetés lenne az ultimate answer (hisz az még mindig a 42!) minden kérdésre, ezután sem hisszük. De ha az nem, akkor mi kell hozzá vajon, hogy valaki szabadúszókat tudjon vezetni? 

Szabadúszók.

Például.

719868iv0gqbp8.jpg

És itt sokan át is térnének valamelyik üzenőfal görgetésére blogolvasás helyett, hiszen úgysem szabadúszókat vezetnek. De mielőtt elmenekültök, azt tudjuk, hogy ez a munka jövője, a szabadúszók száma elképesztő növekedést mutat világszerte. Amerikában lehet, hogy már jövőre eléri a teljes munkaképes, és dolgozni kívánó populáció felét. Azaz pár év és te is szabadúszókat fogsz vezetni. 

Én meg most is azt csinálom. Néha jól, néha rosszul. De hogyan? És hogy alakult ez így? És miért kell őket vezetni? 

Na, ez az utolsó kérdés a helyes valószínűleg. Merthogy nyilván nem kell.

Viszont egyrészt vannak vezetői beidegződések, amelyeket rohadt nehéz levetkőzni (de legalább próbálkozom, srácok!), másrészt egy csomó dologban a szabadúszók foglalkoztatása iszonyúan hasonlít a munkáltatói sapkára.

Van egy melód, amit nem bírsz el, kiszervezed, elvégzik, rábólintanak, elégedettek, kifizetnek, te kifizeted őket. Ha bármelyik pont sérül, te is sérülsz, de a munkavállaló - vagy a szabadúszó kevésbé. Hiszen ha rosszul végzik el, vagy nem végzik el, te tartod a hátad felfele. Ha nem fizetnek ki, vagy később, te tartod a hátad - csak lefele. Ismerős? Persze.

Hiszen vezetőként is ezt csinálod. 

Azonban ők nem a te embereid egyébként.

Nem egy-egy-ezel (nem én találtam ki, elkezdték használni a piacon, ugye hogy borzalmas?) velük, nem tőled függ a fizetésük (vagy nem csak), nem találkozol velük annyit, nincs közös irodátok. Alapesetben nem fejleszted őket, ahogy ezt BHB a szabadúszós podcastban éles szemmel megállapította, ráadásul baromi könnyen szétmennek az útjaitok, aztán újra össze. Ismerek olyan szabadúszó csapatot (nem magunkat :) ), akik minden áldott évben újraépülnek, a csapat fele/kérharmada kihullik, és jönnek a következők.

Viszont vezetni ettől még nem lesz könnyebb őket. Mert az összes olyan tétel, amit a hagyományos vezetői modellek felsorakoztatnak, nem elérhető.

pablo-7.png

Írtam még pár éve egy cikket a teal szervezetek működéséről, de mivel olyan réteg témának gondoltam, emiatt ki sem ment élesben a blogra soha, talán be sem fejeztem. Mindenesetre volt benne egy gondolat, ami jelenthet kapaszkodót. 

Ez pedig a szereptudatos vezetés. Ami az egyetlen, ami hálózatos szervezetekben (legyen az bármelyik felkapott címkével ellátva) működőképes.

És ami az egyik legnehezebb feladata egy vezetőnek, amelybe már a jó öreg mátrix szervezetekben (pfuj) is belebukik a vezetők 95%-a. 25%-ban legyél vezető, 75%-ban meg tedd a dolgod. Pont akkora marhaság, aminek hangzik, nyilván. Nem is működik rendesen sehol, leszámítva a könyveket. No, egy rendesen felépített, hálózatos szervezetben 3-20 sapkát/szerepkört cserélgetsz. Szabadúszóként meg szintén.

Mert nem vezető vagy, hanem ha már a hálózatoknál tartunk, az ő szóhasználatukat alapul véve: csomópont. Úgyhogy csomópontként is kell viselkedned ahhoz, hogy a hálózatod stabil, stabilan növekedő (és nem utolsósorban jól) legyen. 

Hogy kell viselkednie egy csomópontnak?

Hogy lehetsz te csomópont?

Egyáltalán mitől függ, hogy csomópontként vagy-e jól, vagy a hálózat egy tagjaként?

Vagy magyarul szabadúszó leszel-e vagy szabadúszókat vezető - akár van ilyen, akár nincs? 

Nem észt osztani írunk, hanem elgondolkodtatni, úgyhogy ezeken töprengjél te is.

Meg azon is, hogy a saját piacodat ismered-e annyira, hogy meg tudd mondani, hogy kik a csomópontok? Mert vannak. És ha te is ilyesmivel kacérkodsz hosszú távon, okos kezdés azzal kezdeni, hogy beazonosítod, hogy kik ők egyáltalán.

És hogy viselkednek.

 

Szabadúszókkal is foglalkozunk, egyre többet, de még mindig nem ez a jellemző. Úgyhogy ha a kiugrással kacérkodsz, coachot találsz az info@y2y.hu-n, ha meg a cégedet próbálod élhetővé tenni addig is, amíg el nem borítják majd a szabadúszók, akkor szervezet-, folyamat-, készség- és vezetőfejlesztést találsz ugyanott. Instán vagy?

Megosztom

Ajánlott cikkek

2023, itt a vége - buffalo vihar után :)

Az év végi, szokásos összegző bejegyzés tiszteletére, becsülettel megpróbáltam utánanézni, vajon mi lehet a buffalo magyarul.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-12-06

A nagyi még dolgozott irodában.

És hordott magassarkút.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-11-27

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel