1 ősi trükk, ha meg akarsz érteni BÁRMIT a működésetekről

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2024-04-16 label eszközök, csak_úgy, tréning_helyett

Nagyon régi, nagyon jó.

Igazából mindenre! Ez is general purpose technology, ahogy az AI-ra szokták mondani. De tényleg. Ha eddig nem volt az eszköztáradban vezetőként, emberként, szülőként, coachként, tedd bele.

Az eszköz pedig a 5-why, azaz az öt miért módszere. 100 éves, és mint minden igazán kreatív dolog, Japánból származik. Na most, hogy az olvasók nagyját elvesztettük, mert vadássza a fejében a Rubik-kocka, golyóstoll felsorolást, lássuk a módszert a kitartóakkal.

Bármilyen elakadás, probléma felmerülése esetén, egyetlen dolgod van, kérdezd meg egymás után ötször, hogy miért. Lehetőleg ne úgy, mint egy alacsony vércukrú három éves, várd meg a választ is. 

Lássunk egy próbát, nézzünk meg egy olyan mondatot például, amit naponta pont annyiszor hallasz, ahány coaching ülésed van. :)

Túl hosszúak a boardmeetingjeink.

1. Miért?

Mert minden témához mindenki hozzá akar valamit szólni.

2. Miért?

Hát ki, miért. Hogy hallassák a hangjukat leginkább. Általában vita nincs, csak beszélgetünk.

3. Miért?

Miért nincs vita? Hát mert nem nagyon mernek azért szembemenni a többiekkel, diskurálunk, aztán félretesszük, vagy döntünk.

4. Miért?

Mert olyan embereket válogattam a boardba, akiknek azért van alkalmazkodóképességük doszt. Kinek hiányzik, hogy üvöltözzünk.

5. Miért?

(Csend). Mert félek a vitától.

Hmm.

És itt emberünk elgondolkozik, aztán elkezdetek beszélgetni a félelmekről, értékekről, meg csapatfejlődésről, meg arról, hogy vita nélkül teljesen feleslegesen vagytok ott mind. És pár hét, és elindul a vita, mert a vezető meg tudja annyira lökni a bizalmi szintet, hogy az emberek ki merik nyitni a szájukat. 

A coaching működött, és te nem csináltál az ég világon semmit, csak feltetted ötször a miért? kérdést. 

Coachoknak side-komment: ezért teljesen érthetetlen számomra, hogy miért sulykoljuk kezdő coachok fejébe, hogy nem kérdezünk miértet. Hát dehogynem. Ötször.

Megosztom

Ajánlott cikkek

2023, itt a vége - buffalo vihar után :)

Az év végi, szokásos összegző bejegyzés tiszteletére, becsülettel megpróbáltam utánanézni, vajon mi lehet a buffalo magyarul.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-12-05

Amikor Windsorban teáztunk Fülöppel

Szóval van az a láthatóság, ami már kellemetlen.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-10-04

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel