1 mindig működő trükk, ha elhagyott a kreativitásod

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-04-03 label csak_úgy, coaching, tréning_helyett

Kifogytam, elfáradtam, nincs új ötletem, végem.

Tavaszi fáradtság, vagy amit akartok. Persze nem veled esett meg először, és veled sem utoljára. Tíz évvel ezelőtt nem tudtál úgy lehúzni egy hetet a munkahelyeden, hogy bele ne futottál volna egy brainstorming session-be, aztán valahogy ezek kimentek a divatból. Mondjuk a munkahelyek is. :)

Kreativitásnak hívjuk azt, ha az agyadban talált minimum két dolgot úgy kapcsolsz össze, ahogy eddig soha (senki). Ehhez az okosok szerint összesen egyetlen dologra kell figyelned - és szintén egyetlen feltételnek kell megfelelned. Az egy feltétel, hogy új dolgokat kell pakolnod az agyadba, hiszen per definition képtelenség új impulzus nélkül tényleg új variációkra bukkannod, mindegy hogy kreatív szöveget írsz, kódolsz, vagy vezetőt fejlesztesz például. Ez azért legtöbbünknek menni szokott itt, főként, hogy blogot is általában azok olvasnak, akik kiváncsiak valami újra, úgyhogy ugorhatunk is.

Az egy trükk pedig, amit iktass be minden egyes napodba: a divergent session.

A viselkedéstudomány millió és egy kategorizálásának egyike szerint az agyad alapvetően két fajta gondolkodásra képes: divergens vagy konvergens üzemmódod van. Ha egy 'átlag munkavállaló' vagy, mint bármelyikünk, akkor az időd több, mint 97%-át konvergens üzemmódban töltöd. Egy dologra fókuszálsz, keresel egy megoldást egyetlen felmerült problémára.

Mondjuk reggel megkeresed a lányod iskolaköpenyét, aztán hogy melyik pénztárcádban hagytad a shell kártyát, hogy mit válaszolj a hatodszor felmerült kérdésre arról, amiről örökké hallgatni akarsz, mit egyél ebédre, hogy mondd meg a főnöködnek, hogy nem azt prezentálta, amit megbeszéltetek és emiatt szívni fogtok hat hónapot.

És, ha vagy olyan tiszteletreméltó (és legyél!!)), hogy egy brutál nap végén mondjuk elmész kocogni, akkor indulás után pár perccel azt veszed észre, hogy elkezdenek cikázni a gondolatok a fejedben. Először jönnek a válaszok olyan felmerült problémákra, amiket még nem oldottál meg, aztán pedig jön az a bizonyos divergent session, a divergens gondolkodás ideje. 

Divergensen gondolkodsz akkor, mikor nem fókuszálsz semmire, csak hagyod, hogy szaladjon a fejed. Rengeteg kutatás szerint, ahol naplóztatják a résztvevőkkel a napjukat, ez például szinte mindenkinél beköszönt elalvás előtt. 

Ilyenkor még gyakran előveszed a telefonodat és felírsz egy új gondolatot. Beugrik valami, ami napközben nem. 

Ahhoz, hogy igazán produktív legyél, hogy tényleg kreatívnak érezd (és tudd) is magad, ezeket a blokkokat kellene beiktatnod minden egyes napodba. Mikor készségfejlesztő, vagy vezetőfejlesztő napunk van például, mi is belerakjuk ezeket. A résztvevők az esetek 99%-ban ilyenkor meg vannak róla győződve, hogy 'nem csinálnak semmi értelmeset', de több is veszett Mohácsnál. Lényeg, hogy utána beugorjanak olyan gondolatai is, amelyek amúgy nem jöttek volna, hiszen fixen konvergens üzemmódban tartva, egyszerűen nem működünk jól. Illetve az a +1 nem jön ki belőlünk. 

Úgyhogy ha elfáradtál, adjál magadnak napi négyszer húsz ilyen percet, nem kell több. Mindegy, hogy ezalatt futsz, biciklizel, ruhát hajtogatsz, fürdőszobát takarítasz, vagy vezetsz. Lényeg, hogy ne telefonálj, ne hallgass podcastot, ne nézz tévét, ne beszélgess a nagybácsiddal, és ne próbálj meg erőszakkal gondolni a semmire. Csak hagyd, hogy szaladjon az agyad. 

Give it a try!


Megosztom

Ajánlott cikkek

2023, itt a vége - buffalo vihar után :)

Az év végi, szokásos összegző bejegyzés tiszteletére, becsülettel megpróbáltam utánanézni, vajon mi lehet a buffalo magyarul.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-12-05

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel