Egyetlen időmenedzsment trükk, ami tényleg hasznodra válik

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-11-22 label életmód, idő, vélemény

Nem mintha a többi káros lenne.

Speciel herótot kapok a témától egyébként, szerintem az időmenedzsment témakör nagy része olyan mélyen rögzült hiedelmekből van belénk építve, hogy tréner legyen a talpán, aki ezeket megmozdítja. Ettől még nyilván hasznosak ezek a tréningek egy ponttól, például, ha már azt eldöntötted, hogy befejezted az örök kifogáskereső üzemmódodat, és némi önszórakoztatásra is vágysz a jópofa technikákkal, ahelyett, hogy szimplán követnéd az egyetlen létező időmenedzsment szabályt: ami nekem fontos, arra adok magamnak időt.

Szórakoztató téma amúgy, embert ennyit passzív szerkezetben még nem hallottál beszélni. Annyi dolog történik mindannyiunkkal saját hatáskörünkön kívül egy nap (ráadásul éveken, évtizedeken keresztül), hogy el se hisszük. :)

A pomodoro technikák, a napi 3 to-do (ezt én imádom speciel, egy időben még appot is tartottam hozzá a telefonon), a vedd előre a legfájdalmasabbat, a GTD technikák tömkelege mind nagyon jól használhatóak. Ha elfogadtad, hogy ugyanannyi időd van, mint a melletted levőnek, és nem, egyébként egyikőtök se tudja befolyásolni, hogy mennyi.

Van itt némi képzavar egyébként, 8 milliárd ember próbál menedzselni valamit, ami egy az egyben, a befolyásolási körén kívül esik.

Nade.

A trükk.

Ha valaki megmondja kitől származik, utólag belinkelem, nekem fogalmam sincs, a chatgpt akadozik, a google meg nem tudja. A feladat kb. 5 percet vesz igénybe, kell hozzá egy fehér papír, csend, és egy toll.

Írd fel a 25 legfontosabb dolgot az életedben, amit csinálni szeretnél. Mindennap érdemi időt töltök a családommal. Mindennap mozgok. Mindennap tanulok valamit. Kerülöm a készételeket. Levegőn vagyok, bármilyen gusztustalan is az idő. Hatodszorra már tényleg mindig kiteregetem a mosást.

Tedd őket sorrendbe, 1. a legfontosabb, 2. a második legfontosabb stb. Itt azért fogsz kicsit filózni, egy csomót nehéz besorolni valami mögé, de most ugord meg, fontos.

Na, most húzz egy vonalat a top 5 alatt. Ez az az öt dolog az életedben, aminek prioritást fogsz adni mostantól. Akármi van. 

Az izgalmas meg az, hogy a tanács maga nem más, mint hogy a következő huszat mindenáron kerüld. Merthogy ők azok a tevékenységek, amik elég fontosak ahhoz, hogy figyelj rájuk, így pont ezek azok, amik elveszik az időt az igazán fontos dolgoktól. 

És hát ez sajnos marha igaz, akárki is találta ki. Úgyhogy tessék csak követni. Nyilván nem arról van szó, hogy mostantól sosem szabad rendet rakni lefekvés előtt, ami éppen mondjuk 8. lett a listádon. Hanem arról, hogy ha a mindennap mozgok negyedik, a rendrakás meg nyolcadik, de este 9h van és még nem mozogtál, akkor nem állsz neki rendet rakni, hanem előveszed szépen a súlyzóidat.

Utána meg úgyse tudsz rögtön elaludni, úgyhogy jöhet a rendrakás. :)

Megosztom

Ajánlott cikkek

2023, itt a vége - buffalo vihar után :)

Az év végi, szokásos összegző bejegyzés tiszteletére, becsülettel megpróbáltam utánanézni, vajon mi lehet a buffalo magyarul.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-12-05

A nagyi még dolgozott irodában.

És hordott magassarkút.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-11-27

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel