A csoportdinamika sem változik passzív szerkezetben

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-05-05 label vélemény, hiedelem, csak_úgy

Ahogy semmi más sem. Talán az időjárást leszámítva. Meg a medvehagyma is magától virágzik már, igaz. :)

A csoportos felelősségvállalás izgalmas intézmény - vagy izgalmas oximoron, amivel igen régóta kísérleteznek már a szervezeteknél. Ami viszont még ennél is izgalmasabb, és általában kevesebbet szoktunk róla beszélgetni, az ennek a hiánya.

Merthogy a csoportos felelősségvállalás csak hiányozni tud egy csoportból. Igyál még egy kávét, mondaná erre Jasper barátom, ha itt lenne, de nincs itt, mert még alszik. Úgyhogy megvédem magam, és majd utána beleegyezően hümmög ő is. 

Merthogy csoportos felelősségvállalás nincs.* Ahogy csoportos viselkedésváltozás sem. Így, szépen, magyarul, passzív szerkezetben. Ehhez képest megdöbbentően sok időt töltünk azzal, hogy várjunk rá. 

Egy csoportdinamika akkor változik, ha az egyének szintjén megtörténik a viselkedésváltozás. Ami szintén nem történik. Hanem megváltoztatod. 

Ha az egyének hajlandóak megváltoztatni a viselkedésüket, akkor megváltozik a csoportdinamika. Ha egyénileg felelősséget vállalnak azért, hogy változtassák a viselkedésüket a csoporttal, az is megváltozna, ha létezne olyan, hogy máshogy viselkedem a csoporttal. De nem létezik. Olyan létezik, hogy máshogy kapcsolódom A-hoz és B-hez és C-hez, és majd ha ebből már több van, mint kevesebb, akkor változik a viselkedésem a csoporttal.

Vagy a csapattal.

Vagy a csapatommal. 

Ehhez képest érdemes megfigyelni, hogy hányan nyúlnak azonnal a kézifékért, ha egyének szintjére jutnál az adott csoportfejlesztésben. A vezető érti, hogy máshogy kellene viselkednie a visszajelzések szerint.

Érti, hogy az így, amit csinál, nem hasznos a szervezetnek.

Érti, és elfogadja, hogy ez azt fogja jelentenie, hogy máshogy kell a közvetlen csapatához nyúlnia.

És amikor rákérdezel, hogy na mi lesz akkor Piotr-rel (érdekes névválasztás egy blogcikkhez igen, tényleg rám férne még egy kávé:) ), kifejti, hogy miért lehetetlen Piotr-rel változtatni bármit is.

Általában azért egyébként mert Piotr idióta, ide néha húsz perc eljutni, néha meg húsz másodperc, attól függően, hogy mennyire magasan szocializált vezetővel beszélgetsz.

No, hát Piotr lehet hogy idióta. Viszont a helyzet az, hogy ha sem Piotr, sem Eszter, sem John nem alkalmas arra, hogy hozzájuk máshogy állj, mint eddig, akkor a csapat nem fog megváltozni.

Ráadásul gondold meg hányan beszélgetnek arról, hogy miért lehetetlen hozzád máshogy állni. Hiszen nem vagy hajlandó változtatni tizenöt éve. 

Tegyük hozzá ezek szerint Piotr-nak például már szerinted is igaza van, épp húsz perce mondtad, hogy lehetetlen hozzá máshogy állni.

Na, akkor most mi?


*Akkor se ha már közgázon is tanultunk róla, hogy mire jó, és mire nem. Olyan van, hogy egy csoportból több ember hiszi el, hogy valamiért felelősséggel tartozik, mint amennyi nem. Az, hogy ezt valamiért kollektív felelősségnek hívják, talán szintén megtanultuk egyszer, miért van. De ha belegondolsz mi az, hívhatnánk csoportos egyéni felelősségvállalásnak is. Mert egyébként az.

Megosztom

Ajánlott cikkek

2023, itt a vége - buffalo vihar után :)

Az év végi, szokásos összegző bejegyzés tiszteletére, becsülettel megpróbáltam utánanézni, vajon mi lehet a buffalo magyarul.

Nagy-Józsa Dorottya PCC Nagy-Józsa Dorottya PCC today 2023-12-05

Hírlevél feliratkozás

We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it. More information. cancel